Hij had er jaren naartoe getraind en geleefd, maar als hij wakker wordt op kamp 3 op 6400 meter met de top van Ama Dablam in zicht, voel hij aan alles: we moeten terug. Precies een jaar later, hangend aan de 1000 meter hoge verticale muur van El Capitan, maakt hij een pijnlijke val. Het zwaarste onderdeel moet dan nog komen, maar als zijn maat vraagt: “going up or down, buddy?” is er dit keer geen twijfel: he’s going up. En hij haalt het. Waarom valt het kwartje dit keer de andere kant op? Hoe maak je, onder stress en met extreme risico’s een keuze? Hoe vertrouw je op je “gut feeling” en ho, wat ís gut feeling überhaupt?
Tijdens het VIStival neemt Niels Mattaar, ondernemer en klimmer, je mee zijn berg op.
We gebruiken in ons vakgebied veel modellen en theorieën. Maar kloppen die nog wel? Of zijn er ondertussen betere opties? Deze vragen inspireren Tica al jaren en daarom duikt ze eens in de zoveel tijd de wetenschappelijke literatuur in om een model of theorie beter te kunnen onderbouwen.
In deze workshop krijg je de highlights van haar bevindingen over feedback, de cirkel van acht, Tuckmans’ teamfasen, situationeel leiderschap, besluitvorming in groepen en kleurentestjes.
Soms geruststellend, soms vernietigend, soms genuanceerd, maar altijd super interessant voor ons vakgebied.
Mag je aan iemand met kanker nog vragen of ‘alles goed’ is? Mag je haar nog een ‘fijne dag’ wensen? Wat zet je op een kaart, wat geef je voor een verjaardag (hint: shampoo heeft weinig zin nu), en hoe bespreek je dit met je team? Phyleen was 25 toen ze kanker kreeg en zat net in haar eerste vaste baan. Vrienden en collega’s vroegen wat zij voor haar konden doen, maar aangezien zij ook voor het eerst kanker had, wist ze dat zelf ook niet. Nu, na 10 jaar, schrijft ze er een boek over en geeft ze voor het eerst een lezing over dit onderwerp. Licht, puur en met humor.
Tijdens deze dynamische en interactieve lezing ontdek je vier essentiële psychologische inzichten die jouw effectiviteit als leider, coach of HR-professional direct vergroten. We duiken in thema’s als persoonlijk leiderschap, gedragsverandering, de zin en onzin van maakbaarheid en het belang van waarden binnen teams en organisaties. Aan de hand van een helder en praktisch model leer je hoe deze onderwerpen onderling verbonden zijn en hoe je ze effectief kunt toepassen om duurzame positieve veranderingen te realiseren. Na afloop beschik je over praktische handvatten en gerichte oefeningen die je direct kunt inzetten voor meer impact, betrokkenheid en veerkracht in jouw organisatie. 100% wetenschappelijk gefundeerd, 91% direct toepasbaar 🙂
Wat bezielt iemand om honderden managementboeken te lezen? Op de koffie te gaan bij Desmond Tutu? Zich uit te laten kafferen in een Duits congrescentrum?
Dat kun je vragen aan psycholoog en journalist Dominique Haijtema. Zij vertrok twintig jaar geleden op een unieke expeditie om de heilige graal van leiderschap te vinden en sprak met invloedrijke denkers zoals Stephen Covey, Brené Brown, Simon Sinek of Henry Mintzberg. Tussendoor probeerde zij zelf leiding te geven, zakte als enige bij de hondenschool en kreeg een flinke portie tegenslag te verduren.
Zij wilde weten wat de definitie is van leiderschap. Kan iedereen zomaar leider worden? En waarom zou je dat überhaupt willen?
Nu wil je natuurlijk weten of Dominique heeft gevonden wat zij zocht? De antwoorden hierop zijn zowel ontluisterend als bemoedigend.
Dominique Haijtema psycholoog, journalist
Ons hart is meer dan een orgaan dat bloed rondpompt; het speelt een cruciale rol in verbinding en emotionele veerkracht. Al vanaf de embryonale fase staat het in nauwe relatie met de moeder en functioneert het als een autonoom ‘klein brein’, gevoelig voor emoties en stress. Het hart opent zich wanneer we ons veilig voelen en sluit zich bij pijn of onzekerheid, zowel in persoonlijke als professionele relaties. De uitdaging is om ons hart mee te nemen naar ons werk en in onze interacties met anderen, zodat we oprecht kunnen verbinden, ondanks de kwetsbaarheden die het hart met zich meebrengt.
Filmmaker, muzikant maar vooral geboren verteller Leon< Giesen kan als geen ander stilstaan bij zaken waar de meeste mensen, op het eerste gezicht totaal terecht, straal aan voorbij lopen. Hij daarentegen gaat op onderzoek en ontdekt de wonderlijkste dingen. Die deelt hij weer in Mondo Leone (De Wereld van Leon). Een even vanzelfsprekende als unieke combinatie van film, muziek en natuurlijk verhaal.
Bij ‘De schat van Mondo Leone’ heeft zijn nieuwgierigheid hem in een heus schatgraafavontuur terecht gebracht. In de Volkskrant stond op 12 december 2012 een artikel over een muziekstuk waarin een code zou zitten. Die code zou leiden naar een nazischat. Hij herkent iets in dat muziekstuk. En doet wat hij altijd doet. Hij gaat op onderzoek. ‘De Schat van Mondo Leone’ is een soort kruising tussen ’The Da Vinci Code’ en ‘Buurman & Buurman’. Waarbij uiteindelijk de straat wordt opengebroken in het Beierse plaatsje Mittenwald. Onder begeleiding van een bommenexpert. En er wordt iets gevonden.
Leon Giesen Filmmaker, muzikant, verhalenverteller